Festivalul
internațional
de Șah

Grand Prix România 2022

04-11 IUNIE 2022

Harta campus universitar UMFST și cu obiectivele din apropiere:

  1. Sala polivalentă (din cadrul UMFST - unde se joacă)

  2. Intrarea în campus (cu mașina și pe jos)

  3. Cantina UMFST

  4. Centrul de Spa UMFST

  5. Cafeneaua UMFST

  6. Grădina botanică

  7. Stația de taxi Cornișa

  8. Spitalul clinic de urgență (camera UPU pentru urgențe medicale)

  9. Restaurant Nivo

  10. Pensiunea Cleopatra

  11. Pensiunea El Passo

Harta orașului, cu indicarea locațiilor importante:

  1. Palatul Culturii

  2. Biblioteca Teleki

  3. Cetatea medievala

  4. Restaurant Casa berii Ursus

  5. Platoul Cornești

  6. Complex Weekend

  7. Restaurant Laci Csárda

  8. Hotel Sandoria

  9. Hotel Ciao

  10. Hotel Darina Mureșeni (Gh.Doja)

  11. Hotel Business

  12. Pensiunea Doina&Jenő

  13. Pensiunea Korunka

  14. Hotel Alessia

  15. Pensiunea Discordia

  16. Pensiunea Sanda

  17. Pensiunea El Passo

  18. Shopping City Targu Mureș

  19. Mureș Mall

  20. Promenada Mall



Puncte de interes

Palatul Culturii

Palatul Culturii din Târgu Mureș este una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania. Monumentul, ridicat între anii 1911-1913 prin eforturile primarului György Bernády, se impune atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară.

La exterior palatul este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii, toate specifice stilului Secession, ca variantă a Art Nouveau. În interior, în Sala oglinzilor, există două grupuri a câte trei oglinzi mari de cristal și 12 vitralii viu colorate, care ocupă întreg peretele dinspre stradă. Vitraliile au fost propuse să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă de la San Francisco din 1914, dar din cauza izbucnirii Primului Război Mondial doar schițele acestora, care au fost și premiate, au fost trimise la expoziție. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial vitraliile au fost depozitate în subsolul clădirii pentru a fi ocrotite. Holul interior este impunător, fiind lung de 45 de metri, realizat din marmură de Carrara și delimitat de două oglinzi venețiene.

Fațada clădirii este dominată de un mozaic alegoric realizat de Aladár Kriesch. Mozaicul arată diferiți reprezentanți ai orașului Târgu Mureș, comercianți, ostași și dregători. Compoziția armonioasă, fondul auriu și marginile curbe, ritmate în 12 arce fac din acest mozaic un element decorativ foarte valoros artistic care imprimă întregii fațade un plus de eleganță.

Cetatea medievală

Cetatea medievală se află în centrul municipiului Târgu Mureș. Ansamblul cetății se datează din secolul al XV-lea cu o suprafață de 4,3 ha sub formă de incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie. Atât cetatea cu clădirile interioare, cât și ansamblul urban din jurul ei se află pe lista monumentelor istorice.

Incinta orașului vechi încadrează un teritoriu de 3,5 ha. Cele cinci turnuri poligonale de pe colțuri și Bastionul Porții s-au păstrat până în zilele noastre, împreună cu două dintre turnurile pătrate aparținând primei incinte: Bastionul Mic Báthory respectiv parțial Bastionul Lăcătușilor. În ciuda denumirii lor, bastioanele (bastioanele pentagonale ale Blănarilor, Dogarilor, Măcelarilor, Croitorilor, la fel și bastionul hexagonal al Cizmarilor) sunt de fapt toate turnuri de artilerie. Bastioanele se compun din 3 sau 4 nivele ce comunică în interior prin scări de lemn. Stilul arhitectonic în care au fost construite Biserica Reformată și Clădirea Manutanței aparține Renașterii târzii. Deși planurile lor se apropie de cele ale bastioanelor italienești, dimensiunea și amenajarea interioară a acestora este proprie turnurilor de artilerie. La nivelul superior al capelei fostei mănăstiri, respectiv pe fațadele mai multor turnuri, remarcăm apoi ambrazuri pentru arme de foc de calibru mai mic, caracterizate prin deschideri în formă de gaură de cheie inversată sau nișe dreptunghiulare verticale. Bastionul Porții și Bastionul Mic sunt dotate cu câte un șir de guri de păcură la nivelul superior, un element de apărare moștenit din tehnica de fortificație medievală, inventat pentru lupta pe verticală.

Complex Weekend

Complexul de Agrement și Sport „Mureșul” sau Complexul Weekend este o zonă de agrement lângă malul Mureșului din Târgu Mureș, în Orașul de Sus, unde mulți locuitori au cabane de vacanță, iar vizitatorii pot folosi bazine de înot, canalul artificial, plajă și terenuri de sport pentru a petrece timpul liber. De asemenea, cuprinde un bazin pentru plimbări cu barca și mai multe bazine pentru înot. O serie de terenuri sportive sunt puse la dispoziție pentru practicarea unor sporturi precum fotbal, tenis și volei.

Biblioteca Teleki

Biblioteca Teleki-Bolyai a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Sámuel Teleki, fondatorul bibliotecii. Fondul de bază al bibliotecii îl constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule și o mulțime de opere și ediții rare din colecția personală a contelui.

Clădirea bibliotecii este un palat orășenesc cu planul în formă de „L”, construit la mijlocul anilor 1770 de către Kata Wesselényi, văduva lui Zsigmond Rhédey. Acesta constituie partea vestică a clădirii actuale. Kata Wesselényi s-a stins din viață în 1788 fără urmași, clădirea fiind moștenită astfel de nepoata sa de soră, Zsuzsanna Bethlen din Ictar, soția lui Sámuel Teleki. Prin extinderea palatului începând cu anul 1799, Sámuel Teleki a creat sala impozantă care a găzduit prima bibliotecă publică a Marelui Principat al Transilvaniei.

Shopping City

Shopping City Târgu Mureș este un centru comercial inaugurat în 2020, are o suprafață închiriabilă de 40.000 de metri pătrați, peste 113 magazine, 550 de locuri in Food Garden, peste 1500 locuri de parcare, inclusiv stații de încărcare pentru mașini electrice și pune în lumina reflectoarelor un mix complet de cumpărături, distracție și experiențe culinare locale și internaționale, devenind, în același timp, oaza de relaxare din oraș: numeroase spații verzi, un etaj întreg dedicat divertismentului și, în premieră pentru un centru comercial, o terasă exterioară de 3.000 mp.

Shopping City Târgu Mureș pune în lumina reflectoarelor 113 magazine dedicate pasionaților de modă, frumusețe, sport sau tehnologie. Astfel, multe dintre brandurile prezente în noul centru comercial vin în premieră în Târgu Mureș: Sephora, Bookcity, Smyk, Reserved, eMAG, Magnolia, Intersport, Cropp, Sport Vision, Bijuteria Exquisite, Teilor, Sinsay, Orsay, Buzz, Flanco, Douglas, DeFacto, New Yorker, Hervis sau DM.

programul de joc

Sâmbătă Duminică Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sâmbătă
4 iunie 5 iunie 6 iunie 7 iunie 8 iunie 9 iunie 10 iunie 11 iunie
9:00 AM R2/A R9/A
R1/B R4/B R9/B
10:00 AM curs arbitraj curs arbitraj test arbitraj
3:00 PM R1/A R4/A R5/A R6/A R7/A R8/A Festivitate de premiere
R3/B R6/B R7/B R8/B
4:00 PM R3/A
R2/B R5/B
8:00 PM Blitz(7 runde)

Se joacă în sistem elvețian, 9 runde.

GrandPrix(turneul A) Open Tg.Mures(turneul B)
Players > 2200 + invitați Players < 2200
3 iunie 2022 sosire participanți
4 iunie 2022 runda 1 sosire participanți
5 iunie 2022 runda 2 / runda 3 runda 1 / runda 2
6 iunie 2022 runda 4 runda 3
7 iunie 2022 runda 5 runda 4 / runda 5
8 iunie 2022 runda 6 runda 6
9 iunie 2022 runda 7 runda 7
10 iunie 2022 runda 8 runda 8
11 iunie 2022 runda 9 + festiviate premiere runda 9 + festivitate premiere
runde duble: 9 AM și 4 PM
runde normale: 3 PM

Principalele firme de taxi din oraș:

La cantina UMFST se poate servi masa cu aproximativ 18 lei/zi - în zilele lucrătoare.
Piscina și centrul SPA din cadrul campusului UMFST pot fi folosite contra-cost de către doritori.
În interiorul campusului UMFST există taxe de parcare.

În cazul în care aveți nevoie de ajutorul nostru, vă rugăm să ne contactați telefonic:

Silviu Cioloboc: +40 741 757 343
Aurelian Păcurar: +40 756 404 775